Sider

onsdag den 15. februar 2012

360° panoramafoto - virtuel gengivelse af sted og emner


Hvad er QuickTime Virtual Reality ?
QuickTime Virtual Reality - QTVR - er en teknik, udviklet af Apple Computers Inc. til fremvisning af 360° panoramafoto og 360° x 360° objektfoto på en computer, bl.a. via internettet eller på CD-rom.

Ved panoramafoto gør teknikken det muligt for brugeren, at få en visuel oplevelse af at være på en location - et sted - og selv kunne bestemme sit synsfelt, dvs. synsretning og zoom (ind/ud) effekt.
Se fig. a og b.

Ved objektfoto får brugeren en oplevelse af selv at kunne dreje et objekt frit i et plan eller frit i rummet. På denne måde kan brugeren selv vælge en optimal synsvinkel på et produkt og gøre brug af zoom (ind/ud) effekt.
Se fig. c.

Panoramafoto
Til fotooptagelserne anvendes et specielt kamerastativ med levelbase og horisontal gradinddeling. Der anvendes et spejlreflekskamera monteret med et 15 mm. eller 28 mm. fast objektiv.

For at opnå et optimalt fotoresultat, er det vigtigt at udvælge sine locations - stedet hvor kameraet stilles op - med omhu. Der skal altid tages højde for, at kameraet ikke placeres for tæt på bygninger og andre større objekter, og at der ikke er for meget bevægelse - personer eller biler - i billedet, da dette altid vil give efterfølgende retoucheringsarbejde.
Til optagelserne anvendes der, afhængig af objektiv, enten 12 eller 18 billeder til at dække en 360° fotooptagelse. Filmen fremkaldes, scannes og overføres til en CD-rom.
Fra CD-rommen overføres billederne til en computer, hvor farvetemperatur og billededimensioner justeres i billedebehandlingsprogrammet Adobe PhotoShop.
Efter farvejusteringen skal billederne stitches - samles - i Apple Authoring Studio, se fig. d, et program der samler de 18 billeder til enten et 360° panorama stillfoto til tryk, eller en QTVR fil til afvikling på Mac/PC over internettet. Efter at billederne er stitchet kan ønskede effekter overføres til billedet. F.eks. kan der indlægges forklarende tekst, vejviserskilte, andre billedeelementer eller links til detailfotos.

Objektfoto
Ved objektfotooptagelser anvendes to metoder. Man kan vælge at rotere sit objekt i et eller to plan. Ved første metode opstilles objektet på en drejeskive, og fotograferes ved rotation med 10° inddeling, se fig. c. Ved den anden metode opstilles objektet igen på en drejeskive, og fotograferes ved rotation med 10° inddeling, men foruden at rotere objektet roteres også kameraet omkring objektet, i et normalplan til objektets rotationsplan.
Efter optagelserne af objektfoto behandles billederne på tilsvarende måde som ved panoramaoptagelserne, dog er stiche-processen lidt anderledes, idet billederne ikke samles til ét sammenhængende foto, men istedet samles til en filmsekvens. Virtuelt miljø
Flere QTVR filer, objekt- og panoramafoto, kan linkes - forbindes - i Apple Authoring Studio til større projekter. F.eks. kan en hel by med denne teknik opbygges virtuelt. Man kan således bevæge sig rundt i gaderne, se på butikker og besøge seværdigheder. Desuden kan der indbygges URL-links til andre hjemmesider, så det vil være muligt at besøge hjemmesider for de forretninger man ser i gadebilledet.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar